Monday, November 08, 2010

study week~

..bismillahirrahmanirrahim..


Pengembaraan bermula
Pagi 04/11/2010
Dari Terminal 2 Seremban
Setelah  berada selama 21 jam di dalam bas, akhirnya sampai juga di Kuala Perlis, alhamdulillah

Dalam perjalanan, "muna, macam mana nak print slip exam ni?" dan mcm2 lagi
Hanya membalas, "maaf, kini sedang berada di luar jalur perkhidmatan. Hmm, jalan2 jap"
"Berjalan? skrg kan study week? sempat lagi dia.."
"Biasalah tu.."

Itulah gelagat kawan2 yang begitu bersemangat nak periksa
Kadang2 kagum dengan mereka, baca buku, baca nota dan baca slideshow lagi
Macam x pernah penat dan bosan
Akhirnya, mereka dapat apa yang mereka impikan
Teringin nak meniru mereka, hanya baca buku, baca nota dan baca slideshow sepanjang masa
Tapi tiba2 teringat hakikat sebagai seorang pelajar
Adakah hanya untuk belajar = ulangkaji = baca?
Oh, tidak!
Bagiku,
hakikat sebagai pelajar = belajar + mengajar + ulangkaji + baca + melihat hakikat kehidupan + mengkaji ...

Banyak! Besar!! Luas!!!

Teringat kata abah, "jangan terlalu memaksa diri utk belajar, sekarang ramai pelajar2 uni yang bijak menghadapi tekanan dan ramai juga yang jadi GILA"
ops maaf, terkasar!
Tapi memang dah x dapat disangkal lagi, banyak kes macam tu berlaku
Kerana apa? Kerana hanya memandang belajar dari skop yang kecil
Kita memang perlu paksa diri tapi ada tips susulannya
Perlulah bijak, jangan hanya memaksa secara keterlaluan

Oh ya, terlupa
Berbalik kepada pengembaraan tadi
Jom kita ulangkaji bersama

(1) Hubungan Etnik
Dalam perjalanan menaiki KTM (almaklumlah, x ada kenderaan sendiri) dan bas, ditakdirkan untuk duduk bersebelahan dengan insan berlainan bangsa dan agama. Teringat dalil Allah dalam surah alHujurat ayat 13. Ini memberikan momentum utk menegur sapa mereka. Ternyata dapat berkongsi sikit sebanyak ilmu setelah membelek buku yang dbaca salah seorangnya, "How to gain more profits in your business".
* keeratan hubungan etnik di malaysia terletak pada sikap setiap ahli masyarakatnya yang berbilang kaum

(2) TITAS
Dalam bas dari seremban, terjumpa dengan seorang gadis yang rasanya masih bergelar pelajar uni. Pada awalnya, di stesen bas, gadis ini tidak memakai tudung namun apabila bas dah bergerak dalam sejam, tengok2 dah pakai tudung. Pelik. Tambah lagi sakit mata dan hati apabila melihat dia dan pasangannya yang berada di seat hadapan melakukan perbuatan yang tidak senonoh sepanjang perjalanan. Ya Allah, tak termampu untuk kumenegurnya ketika itu. Astaghfirullah!
* Sesebuah tamadun tidak akan dapat dibina oleh masyarakat yang tidak bertamadun.
* Segala masalah sosial kini jalan penyelesaiannya ialah kembali kepada ajaran adDeen Islam yang sebenar

(3) Bahasa Arab
Perkataan penting dalam ekonomi yang biasa jumpa di Langkawi

سوقة الحرة = bebas cukai

(4) Econs
Dalam perjalanan, baru sedar bahawa saudara2 di Kedah mengalami banjir yang agak dahsyat. Alhamdulillah, kami menaiki bas yang masih boleh mengharungi limpahan air di atas jalan raya. Sedihnya bila melihat tanaman2 sepanjang jalan terutamanya padi yang habis ditenggelami air. Tambahan, walaupun kawasan semua ditenggelami air, namun bekalan air bersih (air paip) tiada. Dalam keadaan ini, kebanyakan aktiviti ekonomi terhenti buat sementara. Dimaklumkan juga, Bank Islam cawangan Kedah terpaksa menutup beberapa kaunter kerana ramai pekerja2 yang tersekat dalam banjir. Berat ujian buat mereka, juga ujian untuk kita samada ingin menghulurkan bantuan atau tidak. Kepada kawan2 yang tinggal di Kedah, moga Allah kuatkan antum dan keluarga untuk menghadapi bencana ini.

yuk sarapan dulu!
Antara rumah yang ditenggelami air sampai atap
Banyak kedai yang terpaksa ditutup kerana banjir
dahulunya daratan kini menjadi lautan 
Hanya berserah.
Kata pemandu bas,"kalau enjin bas ni mati tengah jalan, pakat ramai2 berenang eh"
* One of the DOS (determinants of supply) is climate especially for farmers, constructors, etc.
* My father's friend said,"saya kena buat pilihan samada nak balik rumah dan tidak datang kerja atau saya tinggal siang malam di bank dan langsung x pulang ke rumah beberapa hari". Yes, this shows the concept of scarcity which oppurtunity cost is incurred when decision is made.

(5) English
Kalau pergi kedah, ada 1 produk yang terkenal

animal or plant?
sea cucumber = mentimun laut (gamat)
               = a marine animal (not plant) with a leathery skin and an elongated body


Subjek paling penting ialah SUBJEK KEHIDUPAN. Sesungguhnya ilmu Allah itu luas, bukan hanya terhad di dalam buku sahaja. Dan ilmu yang dimiliki oleh manusia hanyalah ibarat setitis air dibandingkan dengan selautan luas ilmu Allah.
Sebab apa nak berjaya?
Sebab Allah suruh!

"Kata pengatur bicara 
Lidah saksi segala 
Di hadapan Rabb pemilik kita" 
 ..wassalam..

7 comments:

little daie said...

ni namanya "jauh perjalanan luas pengalaman...dan hikmah"

^_^subhanallah

a.N.a.n.i.S.a.' said...

betul3x..

saya setuju..
pembelajaran bukan tertumpu hanya didalam buku sahaja..

kadang2 kurang memberi kesan pd kita..

tapi melihat hakikat kehidupan itu menjadikan kita lebih dewasa dan mengajar kita apa itu erti kehidupan..

etnik

titas

bi

ba

econs

ict

[-.-']

bermujahadah di rmh..=)

saraH²amizah said...

mantap lah gdah..!!

Allah beri enti buat 'revision' sambil berjalan jalan..alhamdulillah

all the best exam nanti ^_^

muna majidah said...

>little daie

moga2 begitulah..

jgn jadi,"jauh perjalanan,makin semput dan penat,xlarat nak study"

huh,terasa!

>a.N.a.n.i.S.a.'

mujahadah d rumah pun banyak cara
tlg mak kt dapur,bandingkn harga gula dulu n skrg pn da dpt kesimpuln utk subjk econs

ops,ict xsmpt buat revision

>saraH2amizah

semua org mampu,begitu juga sarah!

ma'at tawfiq wan najah laki aidhon..

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

salam.

wow i like!
inilah yg dikatakan ilmu dan amal.
mabruk!
moga dipermudahkan urusan segala ye..
^__^

-kak syaimaa'-

AmirSyafiq said...

pergh.(tertampar)
baca.post.nih.aje.dh.mcm.overall.ulangkaji.

muna majidah said...

>kak syaimaa'

ilmu+amal=pohon berbuah?
ameen,mga Allah mudahkn urusn ukhti juga

>amirS

ini hanya ulangkaji tambahan
buku jgn pula dtinggalkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails