Friday, March 13, 2009

Demi Islam, Kita Harus Berjuang!!

بسم الله الرحمن الرحيم00
Dengan Menyebut Nama Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang

Alhamdulillah
Penantian selama 3 bulan berakhir kelmarin
Keputusan SPM?
Hasil ujian nasional? (kata org indonesia)
Ya, dah keluar rupanya...

Apa perasaan?
Sedih? Gembira? atau tak ada perasaan?
Muna pun tak pasti apa yang sedang muna rasakan sekarang

Semalam, muna pergi Johor untuk ambil result SPM. Dalam perjalanan, muna macam tak ada perasaan. Muna rasa, buat apa nak berdebar sebab keputusan memang dah ada. Rasa-rasanya, saat itu, abah yang lebih berdebar dari muna. Abah pula cerita macam-macam supaya debaran tu hilang. Tapi cerita abah memang dapat membuatkan diri ini berfikir kembali. Abah, thanks for everything.!

Saat yang dinanti-nantikan telah tiba. Nama muna dipanggil untuk mengambil slip peperiksaan. Apa yang muna fikir, "Can i beat my sister's result in 2006?" Hanya Allah sahaja yang tahu perasaanku ketika itu. Lafaz hamdalah terus terucap di bibir sebaik sahaja slip peperiksaan ada di tangan. Abah datang menerpa. Muna terus mendapatnya dan berbisik,"maaf abah andai keputusan ini tidak memuaskan hatimu." Sedikit deraian air mata membasahi pipi.

This time, i cannot beat my sister in SPM. Sudah mula rasa kecewa dengan apa yang diperolehi. Lama-kelaman, setelah berfikir panjang, teringat kata-kata yang selalu muna ingatkan diri setiap kali keputusan peperiksaan keluar, "jangan lihat orang yang berada lebih baik @ tinggi daripadamu. Lihatlah mereka-mereka yang berada di bawahmu agar dirimu sentiasa bersyukur dengan kurniaan yang Maha Esa". Sedikit inspirasi mula berputik. Ya Allah, ampunilah diri ini yang sentiasa tidak bersyukur dengan kurnianmu walau nikmatMu kepadaku tidak dapat dinilai dengan harta dunia. Sekali lagi alhamdulillah kerana masih dikategorikan sebagai calon yang cemerlang.

Satu perkara yang muna lupa..

TAHNIAH dan TERIMA KASIH

buat diri muna, kawan-kawan, guru-guru, ummi n abah, dan buat semua yang telah banyak membantu baik secara langsung mahupun tidak.


Teman-teman X-GEN smih, tahniah buat antum yang telah membuktikan bahawa kita mampu melakukan yang terbaik. Ingatlah, setiap gred yang Allah catatkan di atas slip keputusan tu, tak kira A, B, C, D etc, semuanya pasti akan ada hikmah yang tersembunyi buat kita. Masakan Allah pernah melakukan sesuatu tanpa ada hikmahnya?

GPK 2.58
Teringat ketika membentangkan cadangan target SPM 2008 iaitu GPK 2.75 kepada guru-guru, kami (ajk GPK 2008), diminta untuk berbincang kembali agar ditetapkan tidak kurang dari 2.8. Bukan kerana guru-guru tidak mempercayai kami tetapi kerana bimbang kami akan kecewa kalau-kalau nanti tidak mencapai target yang terlalu tinggi. Namun, alhamdulillah. Segalanya dalam perancangan Allah. Dengan usaha dan azam semua ahli X-GEN, kami mampu merealisasikannya. Mabruk 'alaikum..

For all SPM candidates 2008
Remember, SPM is our starting point to a new world
Don't be too confident with your next step
Because the way is too long
And don't be too frustated with yourself
Because you still have next chance to be a hero
Your future is in your hand!

Sekarang muna tengah berfikir, "I have to compete with thousands people? Mampu ke? Calon SPM yang mendapat keputusan cemerlang pun dah menjangkau 10 000 lebih.. By the way, i have to work hard now to get the sponsorship from any company. Pray for me..! Everything for Islam!!
Islam pasti bangkit lambat laun
Janji Tuhan pasti terlaksana
Waktu jangan lagi dibuang sia-sia
Obor semangat ayuh kita nyalakan

3 comments:

+akufobia+ said...

huwa.takpe jangan sedih sangat.ok lagi kan dari yang tak ok.ni la yang terbaik yang Allah da tetapkan untuk dia.belajar dari segala kesilapan semoga lepas ni banyak lagi kejayaan yang akan datang untuk dia.ameen.

mehta said...

Nice Stuff!

Commendable Blog indeed!

Dear Blogger, need your valuable feedback for:

www.octandigital.com

Regards,
Mehta

M A S R U R A H said...

tahniah for your excellent result!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails